Jaarconcert Mijn soldaat van Oranje

enkele foto's....

Reactie BN de Stem:

EMM opent 70 jaar bevrijding Bergen op Zoom

Harmonie Eendracht Maakt Macht trapte gisteravond in schouwburg De Maagd de herdenking van 70 jaar bevrijding Bergen op Zoom af. De stad staat vandaag, morgen en maandag bol van herdenkingsplechtigheden. foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

BERGEN OP ZOOM - Als opmaat naar drie dagen vol activiteiten in het kader van 70 jaar bevrijding van Bergen op Zoom verzorgde harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) vrijdagavond in theater De Maagd een jaarconcert met als titel Mijn soldaat van Oranje. Het publiek werd meegenomen in een muzikaal verhaal over het leven van een Canadese soldaat.

De avond begon met het Canadese en Nederlandse volkslied. Daarna drukte burgemeester Frank Petter de aanwezigen op het hart dat de vrijheid bevochten is.

"Ieder moet zich ervan bewust zijn dat die niet voor niets is verkregen."

Prominente gaste was de weduwe van Danny McLeod, die dit jaar op 14 januari overleed. McLeod reed als sectiecommandant van het Canadese South Alberta Regiment op 27 oktober 1944 als eerste met zijn groep tanks de Grote Markt op.

Een speciaal moment tijdens het concert was de benoeming van burgemeester Frank Petter tot erelid van de South Alberta Regiment Veterans Association.

dsresource_400images

De viering van 70 jaar bevrijding van Bergen op Zoom heeft Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) geïnspireerd tot het thema van haar jaarconcert 2014.

Dit heeft geresulteerd in een samenwerking met het Centrum voor de Kunsten Bergen op zoom (CKB)/De Maagd en het Bergse comité 70 jaar bevrijding.

Harmonie EMM is er trots op dat zij op vrijdag 24 oktober  de opening van het bevrijdingsweekend verzorgde in Theater De Maagd.

De titel van het concert wasMijn soldaat van Oranje.

De rode draad was het leven van een Canadese soldaat. Zijn dochter, vertolkt door Thea van Terheijden, vertelde aan de hand van een dagboekje, dat zij bij haar moeder op zolder vond, het verhaal van haar vader tijdens de oorlog en daarna.

Bij elke fase van een periode uit zijn leven had EMM zorgvuldig muziekstukken geselecteerd. mooie , waaronder Hymn to the Fallen (uit de film Saving Private Ryan) en het herdenkingswerk Nimrod (van Sir Edward W. Elgar). Ook kreeg het publiek leuke nummers te horen, zoals o.a. Over de Muur (Harrie Jekkers – Klein Orkest) en Happy (Pharrell Williams). Drie van de nummers die gebracht werden staan zelfs in de ‘Veteranen Top-50 2014’.

jaarconcert_2014_400

Zangkoor Tavenu uit Dinteloord o.l.v. Meike Warmoeskerken nam, zowel met als zonder begeleiding van de organiserende vereniging EMM, deel aan deze avond.

jc_2014_overzicht_2_01

Verder zorgden de zangeressen Samantha Schuurbiers en Veerle Barbé en een gelegenheidscombo, bestaande uit Jasper en Sander van Gaans, Kioga en Joska Veraart en zanger Rik Davis, voor een mooie afwisseling.