Directies

emm_47_klein_400

Huidige dirigent: Rik van Wijgerden

Vanaf de oprichting was de muzikale leiding achtereenvolgens in handen van Weyts, de Goeij, Luty, Steenbergen en Delsalle voordat in 1895 Karel Stoetzer de directie ter hand nam.Tussen 1900 en 1916 had EMM ook een strijkorkest in haar midden. Daaraan heeft de harmonie haar volksnaam "De Fiel", afgeleid van philharmonie, te danken.

Karel Stoetzer werd in 1907 opgevolgd door Jan Horst. Aan hem dankt de vereniging de vele arrangementen en eigen muziekstukken. Zo componeerde hij in 1935 de Prinses Juliana Feestmarsch ter gelegenheid van de VVV-feestweek op de Vischmarkt.

Zelfs in 1954, op zeer hoge leeftijd, zeven jaar na zijn 40-jarig(!) dienstverband als dirigent, componeerde Jan Horst de Gilde mars ter gelegenheid van de Gilde feesten.

Onder leiding van Frie Boenders, van 1947 tot 1955, kreeg de harmonie het predicaat "Koninklijk Erkend". Wim Boenders was, naast soloklarinettist ook waarnemend directeur, in welke functie hij de 1e dirigent veelvuldig heeft vervangen wegens ziekte. Hij was de drijvende kracht achter het balorkest ter ondersteuning van de winteruitvoeringen.

In het 75e jubileumjaar, 1957, stond de harmonie onder leiding van Piet Kats, die de harmonie kwalitatief opstuwde van de afdeling Uitmuntendheid naar de Ere-afdeling. Zoals toen gebruikelijk werd EMM, met de zusterverenigingen KNA en Concordia voorop, in triomftocht van het station afgehaald en begeleid naar het stadhuis voor de ontvangst door B&W.

Vroeger waren de winteruitvoeringen bij het publiek vooral in trek door het opvoeren van een blijspel en bal na als grote trekpleister. Tegenwoordig staat de muziek meer centraal. Door de relaties van Piet Kats met het mannenkoor en  de operette vereniging werd het repertoire klassieker. Naast operette nummers ook nummers van Mozart en Verdi en Wagner.

In 1960 werd A. de Wildt uit Steenbergen dirigent, in 1972 opgevolgd door M. Gijzen, waarna in 1977 oud-lid de heer A. de Jong de muzikale leiding op zich nam, in 1986 werd Patrick Milbou uit Kalmthout de eerste buitenlandse dirigent van de vereniging.

Vanaf  2002 stond de harmonie onder enthousiaste leiding van Meike Huijgens.

Met ingang van 2 januari 2012 is de directie in handen van het jonge talent uit Tilburg Rik van Wijgerden.