Inleiding

K.E. Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) is opgericht op 15 november 1882. Over het ontstaan van de harmonie bestaan verschillende versies.

Enerzijds wordt in oude archiefstukken vermeld dat EMM zou zijn voortgekomen uit een zangvereniging, waarbij stafmuzikanten van het hier gelegerde garnizoen een grote rol in de harmonie speelden.

Andere bronnen vermelden de schutterijmuziekkorpsen de Nieuwe Harmonie en Oefening Baart Kunst als oorsprong. Nadat in 1882 de muzikanten van deze korpsen hun instrumenten aan de kapstok hingen, zou een aantal leden EMM hebben opgericht. In beide versies bestaat er een hechte band met stafmuzikanten uit het hier in Bergen op Zoom gelegerde 3e en 14e Regiment Infanterie.

Tot de oprichters behoorden Ph. Bechtholt, G. Bakker, C. Klasen en K. de Kort.

In de begintijd van Eendracht Maakt Macht, in de tweede helft van de 19e eeuw, was Bergen op Zoom een waar paradijs voor fanfares en harmonieën. We moeten daarbij denken aan sociëteit “de Harmonie”, “Kolpingszonen” en de fanfare ”Arbeid Adelt”.

Er was een groot aantal zalen waar deze muziekgezelschappen terecht konden: in 1837 had het Nederlands Koffiehuis (later bioscoop de Roxy, nu Den Enghel) een zaal, De Korenbeurs, de Hollandse Tuin, Thalia op de Parade, de harmoniezaal van J. Vriens in de Rembrandtstraat en die van Dekkers-Kieboom (later zaal De Ronden). In 1937 werd de zaal van bioscoop de Luxor gebouwd, terwijl ook vele herbergen een kleinere harmoniezaal hadden, zoals hotel De Zwaan in de Bosstraat. Verder waren er vier kiosken voor optredens: één op de Grote Markt, één in de tuin van Thalia, één op de Vismarkt en één in het Coehoornpark.