Over ons

Over ons

Repetities

De repetities van onze harmonie vinden elke maandagavond plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur in het wijkgebouw Eigen Haard, Pieter Breughelstraat 23. Onze repetities worden sinds 22 mei 2023 geleid door intrum dirigent Meike Warmoeskerken. Speel je een blaasinstrument en heb je belangstelling om te komen spelen met ons? Kom dan gewoon eens langs tijdens een repetitie! 

Huisvesting

Onze harmonie heeft echter niet altijd bij de Eigen Haard gerepeteerd. Het prille begin van EMM lag binnen de muren van huize Becht op de Hoogstraat (1882). Later verhuisde de harmonie naar het zaaltje van  café Jalink op de Bosstraat nr.38. Door de groei van de vereniging moest men in 1894 uitwijken naar de harmoniezaal van C.J.Becht, later de Korenbeurs in de Potterstraat.

In 1903 verhuisde de harmonie naar de Hollandsche Tuin van de heer D.Touw, later de familie Aarts, waar zij ruim 70 jaar gevestigd is gebleven. Na wat omzwervingen via o.a. de Stoelemat, café de Kroon en ’t Swaentje (vanaf 1982), repeteerde de harmonie sinds 1990 in het wijkcentrum ’t Fort/Zeekant aan het Lourdesplein. Na restauratie kreeg dit een andere bestemming, daardoor verhuisde EMM in 2016 naar Ontmoetingscentrum Het Fort in de nabijgelegen Bernadettestraat.

In 2021, als gevolg van de coronacrisis, op zoek naar een ruimte waar een grotere onderlinge afstand mogelijk was, vond de harmonie huisvesting in Gemeenschapshuis Eigen Haard op Nieuw Borgvliet. Hier repeteren we nu nog altijd.

Bestuur

Het bestuur van EMM bestaat uit Marijn Withagen (voorzitter), Kioga Veraart (vice-voorzitter), Steve Borremans (penningmeester), Herke Kieboom (secretaris) en Marga Capello (algemeen bestuurslid).

Geschiedenis

Hoewel een oprichtingsakte ontbreekt, bevestigen latere publicaties de juiste datum van oprichting (15-11-1882), zoals de in de Staatscourant van 07-12-1898 gepubliceerde Statuten van de vereniging. Het meest aannemelijk scenario is dat de harmonie is ontstaan uit liquidatie van de schutterij-muziekkorpsen de “Nieuwe Harmonie” en “Oefening Baart Kunst”. Nadat in 1882 de muzikanten van De Nieuwe Harmonie  hun instrumenten aan de kapstok hingen, zouden een aantal leden EMM hebben opgericht. Leden van Oefening Baart Kunst sloten zich hierbij aan. De eerste publicaties over de harmonie dateren van maart 1883 in de Tilburgsche Courant en De Grondwet. Tot de oprichters behoorden Ph.Bechtholt, G.Bakker, C.Klaasen en K.de Kort. Directeur Weijts van de Nieuwe Harmonie zwaaide als eerste de staf over harmonie EMM. Er is sprake van een duidelijke relatie met het stafmuziekkorps van het in Bergen op Zoom gelegerde  3e Regiment Infanterie. De eerste drie dirigenten die leiding gaven aan EMM waren als stafmuzikant verbonden aan het 3e regiment. Ook gaven beide muziekgezelschappen regelmatig acte de présence bij dezelfde manifestaties.

In de begintijd van Eendracht Maakt Macht, eind 19e eeuw, begin 20e eeuw,  was Bergen op Zoom een waar paradijs voor fanfares en harmonieën. Naast het stafmuziekkorps moeten we daarbij denken aan sociëteit “de Harmonie”, “Harmonie St. Joseph“(vanaf 1908 Kolpingszonen) en de fanfare ”Arbeid Adelt”. Er was een groot aantal zalen waar deze muziekgezelschappen terecht konden; in 1837 had het Nederlandsch Koffiehuis (later bioscoop de Roxy, nu Den Enghel) een zaal, De Korenbeurs, de Hollandse Tuin, Thalia op de Parade vanaf 1883, de harmoniezaal van J. Vriens in de Rembrandtstraat en die van Dekkers-Kieboom (later De Ronden). In 1937 werd de zaal van bioscoop de Luxor gebouwd, terwijl ook vele herbergen een kleinere harmoniezaal hadden, zoals hotel De Zwaan in de Bosstraat. Verder waren er vier kiosken voor optredens beschikbaar : één op de Grote Markt, één in de tuin van Thalia, één op de Vismarkt en één in het Coehoornpark.

Agenda

  • Zaterdag 12 oktober 2024
    Uitwisselingsconcert met St. Athonius, Lepelstraat
  • Zaterdag 25 januari 2025
    Jaarconcert

Terugblik

Zondag 30 juni 2024:
Optreden 80e Maria Ommegang

Donderdag 9 mei 2024:
Optreden bij de Bommesee (44e aspergetocht)

Zondag 24 maart 2024:
Uitwisselingsconcert met Muziekvereniging Roosendaal

Zaterdag 13 januari 2024
'EMM gaat voor F(r)ans' in het Patronaat

Maandag 26 februari 2024:
Meespeelavond in Eigen Haard